Wat zijn online slots?

Wat zijn online slots en hoe speel je deze populaire spellen? Welke soorten slots bestaan er en wat betekent volatiliteit nu juist? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Online slots staan onder veel namen bekend. Denk bijvoorbeeld aan slotautomaten, slotmachines, fruitautomaten, One Armed Bandits (eenarmige bandieten) en gokkasten. Ze zijn gericht op spelers die van actie en mooie graphics houden. Er is meestal weinig strategie mee gemoeid, maar dat maakt online slots niet minder leuk om te spelen.

Winlijnen bij online slots

Om te winnen bij online slots, heb je een aantal identieke symbolen op een lijn nodig. Een dergelijke lijn heet ook wel een winlijn, terwijl in het Engels vaak de termen winning line, payline of gewoon ‘row’ worden gebruikt. Bij klassieke slotautomaten heb je vijf winlijnen: drie lijnen van links naar rechts en twee diagonale lijnen.

Meestal heb je minstens drie identieke symbolen op een winlijn nodig om een geldbedrag te winnen. Heb je meer dan drie symbolen, dan zal je een hoger bedrag winnen. Zeldzame symbolen betalen hogere bedragen uit dan vaak voorkomende symbolen. De verschillende uitbetalingen per symbool vind je terug in de uitbetalingstabel van het spel zelf, vaak paytable genoemd in het Engels.

In modernere online slots vind je vaak tientallen of honderden winlijnen terug. Deze winlijnen worden grafisch getoond in het hulpbestand van het spel. Een voorbeeld hiervan vind je hieronder:

Paylines

De meeste winlijnen betalen enkel van links naar rechts uit. In uitzonderlijke gevallen betalen ze ook van rechts naar links uit. Ook deze informatie vind je terug in het spel zelf.

Hoe inzetten bij online slots

Bij sommige online slots is het voldoende om je totale inzet te selecteren en dan op spelen te klikken. Ook de uitbetalingen voor de verschillende symbolen worden dan in euro uitgedrukt. Dit zijn de beste online slots voor beginners.

Andere online slots vragen je om een inzet per winlijn te selecteren. Als je bijvoorbeeld 40 winlijnen hebt en 5 cent inzet per winlijn, dan zet je in totaal 40 x 0,05 = 2 euro in. Soms kan je bij dit soort slots ook zelf kiezen hoeveel winlijnen er actief zijn. We raden voor de beste spelervaring aan om telkens alle lijnen te activeren. Je kan dan nog steeds je totale inzet verlagen door de inzet per winlijn te beperken.

De meest geavanceerde slots drukken de inzet soms uit in credits. Je moet dan eerst de waarde per credit bepalen en dan kiezen hoeveel credits je per winlijn inzet. Ook de uitbetalingen worden vaak in credits uitgedrukt. Bij deze slots is het moeilijker om winst en verlies bij te houden. We raden deze soort slots dan ook niet aan voor beginners.

Wilds

Wilds zijn symbolen die de plaats innemen van andere symbolen. Ze verhogen je winst door:

  • Winlijnen te starten
  • Bestaande winlijnen te verlengen
  • Onderbroken winlijnen te verbinden

Een voorbeeld vind je hieronder. In het spel Gonzo’s Quest van NetEnt is het vraagteken een Wild. Het verbindt een masker op de eerste en derde kolom om zo een winlijn te vormen:

Wild

Bij sommige online splots leveren Wilds extra winst op of kunnen ze ook zonder andere symbolen winlijnen vormen. Deze extra functies worden uitgelegd in de uitleg van elk afzonderlijk spel.

Scatters

Scatters zijn symbolen die geen lijnen moeten vormen om uit te betalen. Deze scatters activeren vaak ook een bonusspel (zie verder).

Cascade en Multipliers

Sommige online slots hebben een cascade-functie. Bij deze slots verdwijnen de symbolen die een winlijn vormen en vallen de andere symbolen naar beneden om hun plaats in te nemen. Hierna worden bovenaan nieuwe symbolen aan het speelveld toegevoegd, zodat er nieuwe winlijnen kunnen ontstaan.

Soms wordt de cascade-functie gecombineerd met een multiplier-functie. Winlijnen die ontstaan na het bijkomen van nieuwe symbolen betalen dan een hoger bedrag uit.

Bonussen bij online slots

Bonus

Bijna alle online slots hebben een bonus. Deze bonussen verschillen sterk van spel tot spel, met als gemeenschappelijk element het potentieel voor een erg hoge winst.

Vaak wordt een bonusspel ontgrendeld via een minimaal aantal scatters (zie boven). Andere spellen maken gebruik van Loyalty-symbolen. Deze blijven dan bewaard tussen de verschillende spelsymbolen en geven toegang tot het bonusspel wanneer je er een bepaald aantal van verzamelt.

Bonusspelen geven regelmatig gratis spins weg, al dan niet met extra winst. Ook maak je via bonusspellen in online slots soms kans op een grote jackpot.

Autoplay

De autoplay-functie is bij bijna elke online slot aanwezig. Hierbij stel je een aantal spins in om automatisch te laten spelen, zodat je niet spin per spin hoeft te klikken. Bij sommige spellen zijn er ook extra instellingen voor autoplay. Zo kan je bijvoorbeeld autoplay automatisch laten stoppen bij een grote winst of een bepaald verlies.

Megaways

Megaways

Bij online slots met Megaways is het aantal winlijnen elke spelronde anders, van een laag aantal winlijnen tot tienduizenden. Het activeren van het maximale aantal winlijnen is dus een soort van bonusfunctie die veel extra winst kan opleveren.

Megaways is een concept uitgevonden door spelprovider Big Time Gaming. Je vindt het echter ook vaak terug bij andere providers die in samenwerking met Big Time Gaming spellen ontwikkelen of betalen voor het gebruik van Megaways.

De RTP of Return to Player van online slots

De RTP of Return to Player van een online slot is het gemiddelde uitbetalingspercentage van dat spel. Als een spel bijvoorbeeld een RTP van 97% heeft, dan betaalt het gemiddeld 97 euro uit per 100 euro die wordt ingezet.

Dit percentage is natuurlijk maar een gemiddelde. Een speler met geluk zal een veelvoud van zijn inzet winnen, terwijl wie pech heeft zijn volledige inzet verliest. Toch is het RTP van spellen belangrijk om een idee te krijgen of een spel al dan niet goede winstkansen biedt.

Thema’s en volatiliteit

Online slots bestaan in allerlei vormen en maten. Zo heb je futuristische online slots, maar ook slots in het thema van dieren, Middeleeuwen, het verre Oosten, superhelden enz. Je zal dus zeker online slots terugvinden die aansluiten bij je eigen interesses.

Een andere term die vaak wordt gebruikt om online slots te beschrijven, is de volatiliteit. Bij spellen met een hoge volatiliteit win je niet zo vaak, maar zijn de uitbetalingen voor winnende spelers wel erg hoog. Spellen met een hoge jackpot hebben ook vaak een hoge volatiliteit. Bij spellen met een lage volatiliteit win je vaker, maar zijn de gewonnen bedragen vaker bescheiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle informatie omtrent veilig en legaal gokken in Nederland, met de beste bonussen.
Copyright © 2020 by Online Legaal Gokken. All rights reserved.