Vallen loot boxes onder de bevoegdheid van de Kansspelautoriteit?

Wanneer zijn loot boxes illegaal en vallen ze onder de bevoegdheid van de Nederlandse Kansspelautoriteit? Je leest het allemaal in dit artikel.

Loot boxes zijn de afgelopen jaren een hot topic. De Nederlandse Kansspelautoriteit waarschuwt vanuit haar coördinerende rol in de strijd tegen gokverslaving over de gevaren van dit fenomeen. Maar wil dat ook zeggen dat ze de bevoegdheid hebben over loot boxes? Het antwoord is geen duidelijke ‘ja’ of ‘nee’. Een woordje uitleg.

Voorwaardelijke bevoegdheid over loot boxes

Illegale loot boxes

Onderzoek wijst uit dat loot boxes verslavend kunnen werken. Spelers zetten ook snel de stap van social gaming naar betalend gokken. De KSA vindt deze loot boxes dan ook een ongewenst element en zou ze liever zien verdwijnen. Loot boxes vallen echter enkel onder de bevoegdheid van de KSA wanneer deze zonder vergunning worden aangeboden en aan de definitie van kansspel voldoen. Dat is het geval wanneer de spelkunde van spelers geen invloed uitoefent op de inbox van loot boxes en de inhoud een verhandelbare geldwaarde heeft.

De KSA kan met andere woorden optreden tegen illegale loot boxes, maar maar heeft geen bevoegdheid over loot boxes die niet aan de voorwaarden voldoen van een kansspel. Bedrijven kunnen dan ook ontsnappen aan de bevoegdheid van de KSA via een van de volgende opties:

  • Bedrijven kunnen loot boxes volledig verwijderen uit het spel. Deze optie heeft de voorkeur van de KSA.
  • De loot boxes kunnen omgezet worden naar Direct Buy, waarbij items voor een vaste prijs gekost worden, zonder toevalselement.
  • De loot boxes kunnen onverhandelbaar gemaakt worden.

Optreden tegen illegale loot boxes

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft meerdere middelen beschikbaar om op te treden tegen illegale loot boxes. Volgende sancties zijn beschikbaar, al dan niet zonder voorafgaande waarschuwing:

  • Een boete tot 870.000 euro
  • Een boete tot 10% van de omzet van het overtredende bedrijf
  • Er kunnen ook lasten onder dwangsom worden opgelegd

Het belangrijkste voorbeeld van een sanctie tegen illegale loot boxes, zijn de Fifa-spellen. Bij Fifa 2018 werd vastgesteld dat de aangeboden loot boxes de wet overtraden. Electronic Arts pastte het spel ook na een waarschuwing echter niet aan en herhaalde de overtreding bij Fifa 2019. De KSA legde vervolgens lasten onder dwangsom op die tot 10 miljoen euro kunnen oplopen. Electronic Arts was hiermee niet akkoord, maar de KSA werd na een juridische strijd in het gelijk gesteld.

Ook wie spellen met illegale loot boxes verkoopt, is strafbaar. Op die manier kan de KSA de verkoop van dergelijke spellen beperken.

Klachten over illegale loot boxes

Vanuit het oogpunt van de Nederlandse Kansspelautoriteit zijn loot boxes of illegaal of buiten bevoegdheid. Van zodra loot boxes in regel zijn, kun je er dan met klachten ook niet meer over terecht bij de KSA. Er is dan immers een sprake van onbehoorlijk gedrag door de aanbieder en niet van een overtreding van de wet.

Sommige aanbieders reageerden op de dreigingen van de KSA door alle items onverhandelbaar te maken, ook items die niet uit loot boxes werden verkregen. Spelers klaagden hierover vervolgens bij de KSA. Deze spelers werden aangeraden om hun klacht aan de aanbieder te richten. Wanneer dit geen oplossing bracht, werd hen aangeraden contact op te nemen met het Juridisch Parket.

De situatie zou verschillend zijn wanneer aanbieders loot boxes aanbieden die wel kansspelen zijn en hiervoor een vergunning hebben. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk. Spelbedrijven zouden dan hun diensten niet langer mogen aanbieden aan meerderjarigen. Een vergunning is ook best duur. Ten slotte is er ook nog geen wettelijk kader voor kansspelen in de vorm van games.

Overtredende spellen melden

Er zijn te veel spellen met loot boxes op de markt om allemaal te controleren. Individuele klachten van spelers worden dan ook niet behandeld. Toch kan het nuttig zijn om illegale loot boxes te melden. Wanneer er veel meldingen zijn over een bepaald spel, kan dit de KSA aanzetten om het spel te onderzoeken.

Feedback over loot boxes

Toen de loot boxes opkwamen, heeft de KSA zich over dit onderwerp verdiept. Er is onderzoek gebeurd, informatie opgevraagd bij aanbieders en er is een rondetafelgesprek geweest met de sector. Uit dat onderzoek bleek dat meerdere elementen extra verslavend werkten. Dat zijn bijvoorbeeld grafische effecten wanneer je wint en de mogelijkheid meerdere boxes na elkaar te openen.

De KSA zou de loot boxes liever zien verdwijnen, maar kan aanbieders hier niet tot verplichten wanneer ze de wet niet overtreden. Ze vragen dan wel om deze verslavende elementen aan te passen, maar ook dit kan men niet afdwingen. Men moet ook voorzichtig zijn niet te streng op te treden. Dit zou spelbedrijven kunnen afschrikken, zoals dat in buurland België het geval is.

Kaartspelen, verrassingseiren enz.

Na het optreden tegen loot boxes, krijgt de KSA vaak vragen over kaartspelen en verrassingseieren. Ook hier hebben kopers geen invloed over de inhoud, die een echte waarde heeft en verhandelbaar is. De KSA besliste na onderzoek evenwel om hier voorlopig niet tegen op te treden, omdat het onderzoek niet uitwees dat deze verslavend werken.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle informatie omtrent veilig en legaal gokken in Nederland, met de beste bonussen.
Copyright © 2020 by Online Legaal Gokken. All rights reserved.