Mag je in Nederland reclame maken over online gokken?

Mogen goksites reclame maken over online gokken in Nederland? Zo ja, welke regels moeten ze hierbij volgen? Je leest het hier.

Reclame maken over online gokken is momenteel verboden in Nederland. Dat komt omdat het aanbieden van online gokken zelf momenteel ook verboden is.

Om online gokken in Nederland te mogen aanbieden, heb je namelijk een licentie nodig. Dat is echter momenteel nog niet mogelijk, want je kan pas ten vroegste in maart 2021 een licentie aanvragen. Daarna zal het nog minstens 6 maanden duren voordat de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) deze aanvragen heeft verwerkt.

Een prioriteitscriterium voor boetes

Momenteel is online gokken in Nederland zoals gezegd verboden. De Nederlandse speler heeft echter wel de nood om te kunnen gokken en dat weet de KSA ook. Ze knijpen daarom meestal een oogje toe, toch tot het mogelijk is om wel een licentie te krijgen.

Een gedoogbeleid willen ze dat zeker niet noemen, maar men spreekt wel over prioriteitscriteria. Goksites die aan een of meerdere van deze criteria voldoen, lopen extra risico om een boete te krijgen. Deze criteria draaien bijna allemaal rond het zich specifiek richten op Nederlandse markt.

Sites die bijvoorbeeld iDeal aanbieden of een site in het Nederlands hebben, worden regelmatig beboet. Een betere manier om aan te geven dat je je specifiek op Nederland richt dan er reclame over te maken, is moeilijk te bedenken. Aanbieders die dit toch doen, begeven zich dan ook op glad ijs.

Wie betrapt wordt, kan niet alleen een boete van zes cijfers krijgen, maar kan ook de komende 2 jaar geen aanvraag voor een Nederlandse licentie indienen.

Regels voor reclame

Hoewel reclame voeren rond online gokken voorlopig dus niet is toegestaan, is dit geen permanente situatie. Van zodra het mogelijk is een licentie te krijgen voor online kansspelen, zal het ook toegestaan zijn om reclame te maken voor je online gokaanbod. Dit vindt de KSA ook wenselijk, want de Nederlandse speler moet op de hoogte zijn van het aantrekkelijke legale aanbod. Enkel zo zal men spelers overtuigen niet (meer) te spelen op illegale, onveilige sites.

Operatoren zullen wanneer ze reclame maken wel de volgende regels moeten volgen:

  • Het moet altijd duidelijk zijn welk bedrijf er reclame maakt
  • Er mag niet aangezet worden tot overdreven spelen
  • Je mag geen persoonlijke gegevens van je spelers gebruiken in je reclame
  • Reclame mag niet misleidend zijn
  • Er moet op de risico’s voor overdreven speelgedrag gewezen worden
  • Als het een specifieke promotie betreft, moeten de kosten en de winstkansen duidelijk zijn
  • Reclame mag niet de invloed wekken dat je al gewonnen hebt of zeker zal winnen
  • De operator mag geen voordelen als zeker voorstellen terwijl er slechts een kans is op deze voordelen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle informatie omtrent veilig en legaal gokken in Nederland, met de beste bonussen.
Copyright © 2020 by Online Legaal Gokken. All rights reserved.