Kansspelautoriteit verstrengt online gokbeleid

In een persbericht heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit laten weten dat het haar online gokbeleid zou verstrengen. Er werden heel wat nieuwe maatregelen en sancties aangekondigd, waar online goksites voortaan rekening mee dienen te houden.

In ons eerdere artikel “Kan ik legaal gokken in Nederland” leggen we uit dat online gokken in Nederland gedoogd wordt. Het is namelijk zo dat er in theorie geen Nederlands kansspelbeleid voor kansspelen op afstand bestaat. Tegelijkertijd is gokken zo populair geworden, dat niet elke online goksite vervolgd kan worden. De Kansspelautoriteit staat voor het blok: het kan een onbestaande wetgeving niet afdwingen, maar moet tegelijkertijd toezien dat de situatie niet uit de hand loopt.

Verstrengde eisen

Om de wildgroei aan online goksites tegen te gaan, die geen enkele regel respecteren, publiceerde de Kansspelautoriteit een zogenaamde gedragscode. Dit is een lijst van regels waar online goksites zich aan dienen te houden. Wie zich niet specifiek op de Nederlandse markt richt, blijft buiten schot. Wie dat wel doet, wordt met prioriteit vervolgd.

In theorie is dus nog steeds elke goksite illegaal, maar wie zich aan de gedragscode houdt, zal niet vervolgd worden. Dit wordt ook wel het handhavingsbeleid genoemd.

Het is deze gedragscode die nu verstrengd werd. Wat we al wisten:

  • Het is niet toegelaten om je diensten aan te bieden via een .nl website (vandaar de benaming .com operatoren);
  • Reclame maken in de Nederlandse taal is niet toegestaan;
  • Reclame maken via radio, op televisie of in geprinte media, die zich richten tot de Nederlandse markt is ook niet toegestaan.

Daar komen nu de volgende extra regels bij:

  • Het is niet toegestaan om als goksite je .nl domein te laten doorgeleiden naar .com;
  • Het is niet toegestaan om domeinnamen te gebruiken (ook al is het .com) die typische Nederlandse termen bevatten (bv. “klompenbingo”);
  • Het is niet toegestaan om op eender welke manier een “Nederlandse sfeer” te creeëren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afbeeldingen van typisch Nederlands elementen, zoals molens of stroopwafels;
  • Het is niet toegestaan om betaalmethoden aan te bieden, die specifiek zijn voor de Nederlandse markt (bv. iDeal);
  • Je dient verschillende variaties van geoblocking te hanteren.

Nog maar het begin…

De Kansspelautoriteit stelt strijdvaardig dat deze extra maatregelen nog maar het begin zijn. Het wil ook streng optreden tegen operatoren die minderjarigen toelaten. Het herhaalt ook dat elk online aanbod – dat zich specifiek op de Nederlandse markt richt – verboden is.

Tot slot stelt de Kansspelautoriteit dat het handhavingsbeleid nu gekend dient te zijn. Wie zich als online goksite toch nog specifiek op de Nederlandse markt richt, krijgt voortaan geen waarschuwingsbrief meer. De kansspelwebsite in kwestie zal meteen vervolgd worden.

Wij houden je bij Online Legaal Gokken uiteraard op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen.

Alle informatie omtrent veilig en legaal gokken in Nederland, met de beste bonussen.
Copyright © 2020 by Online Legaal Gokken. All rights reserved.