Is online gokken legaal in Nederland? (2021)

In dit artikel leggen we je uit of het momenteel mogelijk is om legaal te gokken in Nederland en waar je voor moet opletten.

De weg naar legaal gokken is hobbelig en vrij verwarrend. In dit artikel vertellen we jou de huidige stand van zaken in 2021.

De wet voor online kansspelen op afstand is sinds 1 april 2021 van kracht. De markt voor online kansspelen opent echter pas 6 maanden later, op 1 oktober 2021. Tot dan zijn er geen geldige licenties om online kansspelen aan te bieden en is online gokken in Nederland dus nog niet legaal.

Waarom deze tussenperiode van 6 maanden?

Vanaf 1 april 2021 kunnen geïnteresseerde operatoren een aanvraag voor een licentie voor online gokken indienen bij de Kansspelautoriteit (KSA). Hierbij moet de operatoren aan heel wat voorwaarden voldoen. Het nakijken van deze voorwaarden neemt veel tijd in beslag. Daarom kan de markt pas 6 maanden later openen, op 1 oktober 2021.

Bij het evalueren van aanvragen moet de KSA kunnen beoordelen of operatoren aan de wettelijke voorwaarden kunnen voldoen. Dit is enkel mogelijk wanneer de wet al gefinaliseerd en van kracht is. Een tussenperiode om de aanvragen te beoordelen was dus onvermijdelijk.

De KSA garandeert dat alle aanvragen die operatoren vóór 15 april 2021 indienden voor 1 oktober zullen worden beoordeeld. Als deze beoordeling positief is, kunnen deze aanbieders dus vanaf 1 oktober legale kansspelen aanbieden. Tussen 1 en 16 april waren er 28 operatoren die een aanvraag indienden en de kosten van 48.000 euro voor de beoordeling ervan stortten.

Er is geen deadline voor het indienen van een aanvraag en de KSA beoordeelt dus ook aanvragen die ze pas na 15 april ontvangen. De bedrijven achter deze aanvragen zullen echter pas na een beoordelingsperiode van meerdere maanden hun aanbod beschikbaar kunnen stellen aan Nederlandse spelers. Zij hebben dus geen garantie om op 1 oktober live te kunnen gaan. Ook na 1 oktober blijft het trouwens mogelijk om een aanvraag in te dienen.

De risico’s van illegaal gokken

Mensen hebben de behoefte om af en toe te gokken. Wanneer dit niet mogelijk is, is dit een onhoudbare situatie. Dat weet ook de Kansspelautoriteit. Een gedoogbeleid is een iets te sterke term, maar het is wel zo dat de KSA de afgelopen jaren enkel operatoren beboette die zich specifiek op de Nederlandse markt richtten (bijvoorbeeld door het aanbieden van iDeal of reclame te maken op de Nederlandse markt).

Omdat het binnenkort wel mogelijk is om legaal kansspelen aan te bieden, zal de KSA nu strenger optreden. Men wil zoveel mogelijk operatoren aanmoedigen om hun spellen legaal en onder toezicht aan te bieden. Na 1 oktober is er ook geen reden meer om een oogje toe te knijpen. Operatoren lopen dus een verhoogd risico en de KSA kondigt ook extra acties tegen reclame aan, ook online reclame.

Spelers zelf vervolgen heeft weinig zin, dat bevestigt de KSA zelf ook. Op dat gebied loop je dus geen risico. Wanneer de site waarop je speelt echter beboet wordt en vervolgens geen Nederlandse spelers meer aanvaardt, is er geen garantie dat je het geld op die site correct uitbetaald zal krijgen. Ook kan je wanneer je illegaal gokt moeilijker bij iemand terecht om een klacht in te dienen wanneer je te maken zou krijgen met oneerlijke praktijken. We raden je dan ook aan om nog even door te bijten en vanaf oktober legaal te spelen.

Lees meer

De geschiedenis van de online kansspelwetgeving in Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle informatie omtrent veilig en legaal gokken in Nederland, met de beste bonussen.
Copyright © 2020 by Online Legaal Gokken. All rights reserved.