De geschiedenis van de online kansspelwetgeving in Nederland

In dit artikel lees je hoe de online kansspelwetgeving van Nederland (ook wel de Wet voor Kansspelen op afstand genoemd) tot stand kwam in 2013, welk traject tot 2020 werd doorlopen en wat de toekomstplannen zijn.

Toen online kansspelen in België en andere Europese landen werden gereguleerd, werd dit ook in Nederland een discussiepunt. Zeven jaar later is de Nederlandse online kansspelwetgeving nog altijd niet afgerond, al heeft men recent wel grote vorderingen gemaakt. Tijd voor een overzicht van dit langdurige traject.

Op zoek naar de huidige situatie? Bekijk dan ons artikel ‘Online gokken in 2021‘.

2013-2014: de startjaren

Terwijl online kansspelen in landen zoals België al gereguleerd zijn, is dit in Nederland nog niet het geval. Er is wel een instantie voor toezicht op kansspelen, de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA), maar deze is niet gemachtigd voor online gokken. Hiervoor is eerst een online kansspelwetgeving nodig, in Nederland de wet voor Kansspelen op afstand genoemd.

Om de speler te beschermen tegen bedrieglijk spel, uitbuiting, misleidende reclame en verslaving, zijn enkel goksites met een officiële licentie toegestaan. Zonder een wet voor Kansspelen op afstand, kan de KSA echter geen licenties uitgeven. Legale online gokspelletjes aanbieden is dus in de praktijk niet mogelijk.

Om dit snel te regelen, stelt lid van de Tweede Kamer Van Toorenburg voor om het Belgische model te volgen. Dit model vond Teeven te restrictief, gesloten en in tegenstrijd met de Europese wetgeving. Hij was eerder voorstander van het open Deens model.

Teeven bleek later een punt te hebben. In België zijn op basis van de restrictieve interpretatie van de kansspelwetgeving bonussen ondertussen volledig verboden. Een alternatief vinden en goedgekeurd krijgen, bleek zoals je hieronder kan lezen wel een grote uitdaging..

2016-2017: goedkeuring in de Tweede Kamer en verstrenging regels KSA

In juli 2016 keurde de Tweede Kamer het voorstel voor de online kansspelwetgeving goed. Voor men kon overgaan tot de volgende stap, moest de wet wel nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer en verschijnen in het Nederlands Staadsblad. De Nederlandse Kansspelautoriteit voelde zich gesterkt door deze stap in de goede richting en verstrengde haar regels.

Elke vorm van online kansspelen in Nederland is in theorie verboden, maar in de praktijk werden enkel goksites die zich specifiek op Nederland richten beboet. Dat waren oorspronkelijk goksites met een .nl-domein en sites die reclame maken in de Nederlandse media. In 2016 kwamen hier ook sites met typische Nederlandse namen of elementen (bijvoorbeeld tulpen) bij. Ook sites die bezoekers automatisch omleiden van een .nl naar een .com, kunnen zich nu aan een boete verwachten.

Later in 2016 richtte de KSA zich ook op illegale apps met gokelementen. In 2017 legde de KSA ook online reclame aan banden.

Het regeerakkoord van 2017 maakt melding dat men de verslaving wil terugdringen. Het bleef dus een agendapunt, maar een vaste datum voor de goedkeuring door de Eerste Kamer was er nog niet.

Tegenslagen brengen online kansspelwetgeving in stroomversnelling

Minister Sander Dekker

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, van het ministerie van Justitie en Veiligheid

Op 27 december 2017 besliste de Raad van State dat financiële dienstverlening niet onder het bevorderen van kansspelen valt. Het stelt hiermee CURO Payments in het gelijk, een betaaldienst die beschikbaar is op bepaalde illegale goksites. De uitspraak is een grote tegenvaller voor de Nederlandse Kansspelautoriteit, die tot dan altijd haar gelijk kreeg in juridische procedures.

Rond hetzelfde moment beseft de Nederlandse regering dat men heel wat inkomsten misloopt door het uitblijven van de online kansspelwetgeving. De offline kansspelsector moet het bekopen. In januari 2018 voert men een tijdelijke verhoging van de kansspelbelasting in van 29% naar 30,1%. Online gokken wordt opnieuw een hot topic.

In het kader van deze verhoogde interesse brengt minister Dekker van Justitie en Veiligheid in juli 2018 een bezoek aan de Kansspelautoriteit. De KSA toont aan in voorbereiding op de goedkeuring van de wet niet stil te hebben gezeten. De medewerkers presenteren de Controle Databank aan de minister, een technische tool waarmee de KSA toezicht zal kunnen houden op licentiehouders.

Verdere verstrengingen in 2018

In 2018 beslist de Kansspelautoriteit dat ook loot boxes onder bepaalde omstandigheden onder haar bevoegdheid vallen. Bovendien wordt bepaald dat aanbieders buiten de Europese Unie een nevenvestiging in Nederland moeten oprichten en een vertegenwoordiger voor verslavingspreventie moeten aanstellen.

In december 2018 maakt de KSA bekend dat het dat jaar meer dan 1,7 miljoen euro aan boetes heeft opgelegd: een recordbedrag.

2019: eindelijk goedkeuring online kansspelwetgeving door de Eerste Kamer

Op 19 februari 2019 wordt het wetsvoorstel voor de online kansspelwetgeving eindelijk door de Eerste Kamer aanvaard. Dat wil echter niet zeggen dat de wet vanaf dan ook van kracht is. De wet moet eerst verder uitgewerkt worden, pas daarna kan de KSA de exacte voorwaarden voor een vergunning opstellen.

Oorspronkelijk schatte men dat de KSA vanaf juli 2020 aanvragen zou kunnen verwerken. De gereguleerde markt zou dan in januari 2021 openen. Deze planning werd ondertussen zes maanden uitgesteld. Men hoopt nu vanaf januari 2021 aanvragen te verwerken, waarna Nederlandse spelers vanaf juli 2021 legaal kunnen gokken. Als deze planning nogmaals wijzigt, lees je dat als eerste op Online Legaal Gokken.

Ondanks het feit dat de exacte voorwaarden voor een vergunning nog niet opgesteld konden worden, stelde de KSA alvast een Leidraad Zorgplicht ter beschikking. Ook werden de boetes verder verhoogd. De basisboete voor een illegale goksite bedraagt nu 200.000 euro. Bij elke extra overtreding verhoogt de boete met nog eens 75.000 euro. Het aanbieden van live betting, aanrekenen van kosten voor inactieve accounts en het plaatsen van misleidende mededelingen over toezicht worden nu ook gezien als extra overtredingen.

In 2019 int de KSA meer dan 3,5 miljoen euro aan boetes. Dat is een verdubbeling van het cijfer van 2019, wat toen al een record was. Wie zich richt op de Nederlandse spelers en hiervoor een boete krijgt, komt bovendien twee jaar lang niet in aanmerking voor een vergunning. Tenzij de KSA deze extra regel herziet, zullen meerdere grote namen de start van de opening van de gereguleerde markt missen. Denk hierbij aan Bwin, Unibet, PokerStars, Royal Panda en LeoVegas.

2020 en begin 2021: voorbereiding voor het openen van de markt

In 2020 werkte men de wet op Kansspelen op afstand verder uit. Dit gebeurt via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) en Ministeriële Regeling (MR). Op basis hiervan stelt de KSA de officiële voorwaarden vast voor een vergunning.

Begin 2021 werd de uitgewerkte wet op kansspelen gepubliceerd. Vanaf 1 april 2021 werd deze wet van kracht. Hierna volgt een periode van zes maanden waarin de KSA de aanvragen behandelt. Dan pas kan de gereguleerde markt officieel openen. Tot dan is het dus nog altijd illegaal om online te gokken. Als alles vlot verloopt, zal online gokken vanaf 1 oktober 2021 mogelijk zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle informatie omtrent veilig en legaal gokken in Nederland, met de beste bonussen.
Copyright © 2020 by Online Legaal Gokken. All rights reserved.