Controverse Star Wars game brengt discussie kansspelwetgeving in stroomversnelling

In heel wat games kan je na downloaden of aankopen extra ‘loot boxes’ kopen. Deze loot boxes laten spelers toe extra personages of voorwerpen te verkrijgen. Je weet echter niet op voorhand wat de inhoud van de loot box zal zijn. Het kan een erg waardevol iets zijn, maar ook iets waardeloos. Dit “random” event, gepaard met de aankoopprijs, zorgt ervoor dat het principe dicht aanleunt bij dat van een kansspel.

Bevindingen en plannen Kansspelautoriteit

Het systeem van de loot boxes is niet nieuw, maar heeft een grote controverse veroorzaakt in het kader van de nieuwe Star Wars game: Battlefront II. Wie het basisspel aankoopt, heeft er namelijk geen toegang tot de beste personages, wapens en voertuigen. Deze kun je vrijspelen of aankopen. Alles vrijspelen zou een half jaar tijd kosten, terwijl de aankoopprijs 2.100 dollar bedraagt.

Aangezien het spel enorm populair is bij jongeren en het principe dicht aanleunt bij dat van een Kansspel, zet het de Kansspelcommissie in verschillende landen onder druk om te reageren. Na de Kansspelcommissie in België reageert nu ook de Nederlandse Kansspelautoriteit. Deze reacties geven ons heel wat inzicht in de toekomst van de kansspelwetgeving.

Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, heeft ondertussen veelvuldig interviews afgelegd over het onderwerp. Wij bundelen de belangrijkste ondervindingen:

De Kansspelautoriteit is zich bewust van het probleem

De Kansspelautoriteit is al van lang voor deze controverse, al zeker van begin oktober, bezig met een onderzoek over het verband tussen sociale games en gokken. Hieruit blijkt dat jongeren vaak geneigd zijn de overstap te maken tussen deze categorieën, wat de randcategorie van loot boxes gevaarlijk maakt. De kansspelautoriteit raadt dan ook aan ‘alert te zijn op online spellen met loot boxes’.

Er komt een openbare internetconsultatie afbakening spelaanbod

De Kansspelautoriteit laat weten binnenkort een internetconsultatie betreffende de afbakening van het spelaanbod te starten. Het betreft het uploaden van een document waarbij iedereen zijn mening kan uiten. Bedoeling is te bepalen wat onder kansspelen dient te vallen en wat niet. Het document zal onder andere laten zien hoe de Kansspelautoriteit vaststelt of het toeval of behendigheid is dat overheerst.

Dit is niet enkel van belang voor het randgeval van de loot boxes, maar voor de gehele kansspelwetgeving. Want wat bijvoorbeeld met Pokémonkaarten die je in pakjes moet kopen waarvan de inhoud ook niet op voorhand bekend is? Of met sportweddenschappen en poker, waarbij zowel toeval als behendigheid een grote rol speelt? Bij Online Legaal Gokken volgen we alle ontwikkelingen verder op.

Voorlopig is verbod de enige mogelijkheid

Wanneer loot boxes als kansspelen worden beschouwd, dan kunnen die niet aangeboden worden zonder vergunning. Het betreft echter online spelen en daarvoor is het vergunningsstelsel nog niet rond. Er is dan ook geen mogelijkheid tot regulering en het opleggen van regels en/of beperkingen. De enige opties zijn non-actie of het opleggen van een verbod.

Kansspelwet in stroomversnelling?

Het vergunningsstelsel voor online kansspelen, officieel bekend als De Wet Kansspelen op Afstand (koa) ligt al van 2016 in de Eerste Kamer. De prioriteit van het dossier lijkt samen met de controverse rond de loot boxes te gaan stijgen. Naast de vele vragen die aan de Kansspelautoriteit werden gesteld, kwam het onderwerp afgelopen donderdag namelijk opnieuw ter sprake in de Kamer.

Michiel van Nispen, lid van de Tweede Kamer die vorig jaar het wetsvoorstel al goedkeurde, riep minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker op het matje over het onderwerp.

De Kansspelautoriteit heeft opnieuw laten weten meer bevoegdheid nodig te hebben om (eventueel) illegale aanbieders beter te kunnen aanpakken. Bij Online Legaal Gokken volgen we het op de voet en brengen we jullie op de hoogte van zodra er meer nieuws bekend is.

Alle informatie omtrent veilig en legaal gokken in Nederland, met de beste bonussen.
Copyright © 2020 by Online Legaal Gokken. All rights reserved.